PFAS-fri

Alle fakta på bordet

PFAS er kemiske forbindelser, som gør produkter vand-, fedt- og smudsafvisende. Det bliver imidlertid mere og mere tydeligt, at disse er meget skadelige for mennesker og miljø. Er der grund til at være bekymret? Og kan vi undgå PFAS?

Det PFAS-fri alternativ

PFAS i kroppen

Naturlige materialer

Madlavning i gryder og pander, som er fremstillet med skadelige stoffer? Det bør ikke være nødvendigt! Derfor har GreenPan allerede for 15 år siden udviklet de første gryder og pander med Thermolon, enPFAS-fri keramisk nonstick-belægning. Den er fremstillet på basis af naturlige materialer såsom diamant og et derivat af sand.

Garanteret PFAS-fri

Vi lægger stor vægt på at kunne garantere, at vores produkter er i fremragende kvalitet og fuldstændig PFAS-fri. Derfor producerer vi selv vores nonstick-belægning, Thermolon. På den måde ved vi altid, præcis hvad der er i vores gryder og pander!

Se alle PFAS-fri produkter

Evighedskemikalier

Hvad er PFAS?

Menneskeskabte

PFAS (poly- og perfluoralkylstoffer) er menneskeskabte kemiske forbindelser, der bruges til at gøre dagligdags brugsgenstande vand-, fedt- og smudsafvisende. De findes f.eks. i visse typer regnfrakker, fødevareemballage, kosmetik, brandslukningsskum og visse typer nonstick-pander.

Uforgængelige

PFAS er meget stærkt og nedbrydes meget langsomt. Nogle af dem vil først være forsvundet fuldstændigt om 1000 år. Så godt som alle PFAS, der nogensinde er fremstillet, findes stadig på vores planet den dag i dag. Derfor har de fået tilnavnet "evighedskemikalier".

Konsekvenser for mennesker og miljø

Er PFAS skadelige?

PFAS i kroppen

Under produktionsprocessen kan der spredes PFAS til miljøet og vores fødevarekæde. Derfor optager vi hver dag en mængde PFAS uden at være klar over det. Konsekvenserne er store: Næsten alle i hele verden har i dag PFAS i blodet. Desuden kan der konstateres PFAS i blodet hos nyfødte børn, fordi den gravide overfører kemikalierne til barnet under graviditeten.

Helbredsproblemer

Undersøgelser viser, at hvis koncentrationen af PFAS i kroppen er for høj, er der en øget risiko for helbredsproblemer. Det drejer sig bl.a. om nedsat immunforsvar, forstyrrelse af hormonbalancen, forhøjet kolesterol, hjerte-kar-sygdomme og en øget kræftrisiko.

Sources

‘How Teflon is made -Background, History, Raw Materials, The Manufacturing process of Teflon’ – 2006 ; ‘An Industrial Approach to Evaluation of Pyrolysis and Combustion Hazards‘ – Environmental Health Perspectives, 1975 Jun ; ‘Polymer fume fever and other fluorocarbon pyrolysis-related syndromes’ – Entrez PubMed, 1993 Jul ; ‘Toxicological Profile for Perfluoroalkyls.’ – Agency for Toxic Substances and Disease Registry, 2018 Jun ; Intertek Labtest ‘Testing of a Frying Pan for Emission of Toxic Gases’ - 2007 July ; ‘Basic Information on PFAS’ – United States Environmental Protection Agency, 2018 Jun; ‘KEMI Report Occurrence and use of highly fluorinated substances and alternatives’ – Swedish Chemicals Agency, 2015 ; ‘Fact Sheet PFOA & PFOS Drinking Water Health Advisories – United States Environmental Protection Agency, 2016 Nov ; ‘Supplying of scientific information concerning the safety and toxicology of : GreenPan™ cooking utensils and Thermolon™ anti-stick technology” – Prof. Dr. J. Tytgat, 2008 Feb ; ‘Polytetrafluoroethylene Toxicosis in Recently Hatched Chickens (Gallus domesticus)’ – Comp Med. 2012 Feb ; WWF Chain of Contamination: The Food Link – 2006; Synthesis paper on per- and polyfluorinated chemicals (PFCS)’ – OECD, 2013; ‘Working towards a global emission inventory of PFASS: focus on PFCAS – status quo and the way forward’ – OECD, 2015;

https://www.pfasfree.org.uk/https://waarzitwatin.nl/https://www.eea.europa.eu/themes/human/chemicals/emerging-chemical-risks-in-europehttps://www.regeringen.se/49e14e/contentassets/bc1b86d633ed4615bf367ae7d2192bcc/eu-strategy-for-pfass_december-19.pdfhttps://www.oecd.org/chemicalsafety/portal-perfluorinated-chemicals/aboutpfass/http://ehp.niehs.nih.gov/1509934/